Bild 1. Att alltid lägga in viktiga dokument i datumordning i pärmar

Skapa en egen trygg budget för din ekonomi

Som ensamstående mor går man verkligen på knäna för att få ihop allt ekonomiskt så nu ska jag visa er hur jag lyckats fattig som kyrkråtta få uppleva allt jag drömt om utan att behöva bara drömma. 

Först är en budget. Jag har som tidigare ekonom märkt att många inte sparar sina lönespecifikationer och andra viktiga dokument och allt blir sedan "kaos" i deras liv när de sedan hamnar i arbetslöshet eller i andra svåra situtaioner. Med ordning och reda så mår faktiskt själen även bra när man har koll på sin situation.

1. Köp gaffelpärmar och register år för år som på min bild 1. Du behöver absolut inte köpa nya utan sök begagnade på gratissidor som finns på olika sociala medier som t.ex. på Facebooks köpsidor (jag använder mig mycket av Haninge köp & sälj så blir det även lokalt nära) eller gå till kommunens loppis. I dessa pärmar skall du sätta in alla dina viktiga dokument i datumordning såsom räkningar, dokument från olika myndigheter som t.ex. skatteverket, barnomsorg, landstinget m.m. Se bild 7. Så fort du även får en räkning i brevlådan så knappa in den för betalning direkt i internetbanken och sätt betaldatum t.ex. 26 dec om du får lön den 25 dec. Därefter skriver du längst ned på fakturan "betald 2019-12-26" innan du lägger in den i pärmen under rätt flik som t.ex. "hyror".

2. Att göra en budget i excel är inte svårt. Som du ser i min bild 2 så kopierar jag en ny flik för varje månad. Därefter gör jag i en flik så allt ni ser i bild 3, 4, 5 och 6 är en och samma sida.

3. Först börjar jag med att spalta upp alla mina nettoinkomster (dvs. efter skatt) och därefter alla mina utgifter. Jag rödmarkerar alla siffror. När jag knappat in mina räkningar för betalning så ändrar jag färg på siffrorna till svart färg och när jag den 28:e varenda månad stämmer av alla dragningar så fyller jag beloppen med en valfri färg. Nu har du en överskådlighet över hur din ekonomi ser ut både till inkomster samt utgifter. På detta sätt kan du aldrig hamna i en "tvist" med en leverantör som glömt att posta en faktura och sedan sänder dig en påminnelse med 60:- extra på. 60:- extra är ju en middag för familjen. Tänk så! Med denna tydlighet ser du direkt om en faktura saknas och du kan därmed kontakta företaget och säga att du saknar en faktura. Detta har hänt mig flera gånger och jag har därmed räddat många middagar genom att ha koll!

4. Nu när du lagt upp alla dina inkomster och utgifter så ser du även vad som är "onödigt". Är det verkligen nödvändigt att göra nagelförlägning för 800:- var 3:e vecka? Finns det andra alternativ som att pensla på nagelförstärkning varenda dag och fila snyggt och ha lite tålamod till de växer sig långa? Behöver verkligen dina barn nya kläder och leksaker? Barn i små åldrar ser faktiskt inte ngn skillnad och dessutom gör du miljön en tjänst av att inte överkonsumera. Börja nu att rensa bort utgifter du faktiskt inte dör av att leva utan. Jag kommer att lära er framöver sen hur ni kan få den skönhet som ni vill ha utan en massa dyra utgifter ni inte har råd med. 

5. Nu går vi igenom alla poster för era viktiga utgiftsposter efter att ni har rensat bort de som inte är viktiga. 

-Fackavgiften. Är den superviktig eller räcker det med att vara med i bara a-kassan? Skulle ni bli lurad av er arbetsgivare så går det ju faktiskt att stämma honom på egen hand om ni nu sparat alla era avtal och lönespecifikationer

-Försäkringar. Har ni olycksfall för samtliga i familjen? Livförsäkring på dig? Hemförsäkring? Allriskförsäkring? Reseförsäkring? Vad är viktigt för dig att de försäkringarna täcker? Skriv upp allt! Därefter tar du och mailar alla dina krav till olika försäkringsbolag och jämför priser.

-Mobilabonnemang, bredband, tv, surfplattor, mobiler mm. Jämför noggrant mellan olika bolag för att dra ned den kostnaden. Är Netflix verkligen viktigare än att få resa med dina barn?

-Extrautgift är en sådan utgift som inte alltid kommer varenda månad såsom t.ex. köplats i bostadsförmedlingen eller t.ex. avgiften för ditt bankkort som bara kommer en gång per år så det är viktigt att du sätter upp det i din budget så du inte missar det. 

-Elbolag. Jämför olika elbolag och be de göra mätaravläsning varenda månad så du betalar exakt för det du förbrukar. Teckna ett års avtal med de du ser är billigast och glöm inte att även jämföra de fasta kostnaderna. Var även lite fräck mot bolagen och säg att binder jag upp mig ett år hos er så kan ni väl bjuda på ett presentkort till en matkedja på några hundralappar. Du får sällan ett nej och där har du gratis middagar för en vecka till dig och barnen.

-Busskort. Behöver du verkligen köpa ett 30 dagars kort denna månad? Eller hur mycket skall du pendla månaden som kommer? Kan det bli billigare med reskassa?

-Barnomsorgsavgiften! Glöm inte att lämna in korrekt inkomständring om din inkomst ändras varje månad. 

-Matkonto. Jag personligen sätter alltid in 5000:- på mitt matkkontokort med mastercard utan avgift som är alltså helt gratis och dessutom ger mig bonus på varenda köp. Som ni ser i min budget så har jag inga fickpengar och det är därför att jag försöker leva så snålt jag kan så jag kan uppleva mer med mina barn. Vill jag ta en fika med en väninna så tar jag det från matkkontot. Varenda vecka gör jag en veckomeny efter alla reklamblad från alla matbutiker runt omkring och planerar efter ekonomin. 

-Sparkkonto. Här sätter jag in på ett allkonto som jag döpt till sparkkonto och som inte är kopplat till ngt kort. Det är mellanskillnaden mellan intäkter och utgifter för månaden. Alla de pengarna skall gå till det som vi i familjen tycker om såsom ett biobesök, kläder, utlandsresa mm. Alla har vi olika drömmar. Vad drömmer du om? Skriv det i sparkkontot. Allt som är mellanskillnaden mellan inkomster och utgifter skall alltså sättas in i sparkkontot. Blir det bara 5:- denna månad så se till att det blir 15:- nästa månad och klappa dig själv på axeln för varje höjning du gör.

-Inkomst. Har du dålig inkomst? Hur löser du det? Finns det andra arbeten du kan tänka dig ta såsom extra på kassan i mataffären t.ex? Isåfall sök! Olika fonder finns kanske även för dig att söka? Kan du se om det finns matkassar som delas ut för ensamstående föräldrar? Har du rensat ut ditt hem som du kan sälja? Har du någon hobby såsom plantor och kan tänka dig att börja sälja det för att få in några extra tjugolappar? Har din kommun kvällsdagmamma som gör att du kan arbeta obekväm arbetstid och isåfall ta på dig extra pass? Se att sådan resurs finns under barnomsorgen och inte socialförvaltningen. Se även om arbetsgivaren drar rätt skatt varenda månad. Om inte så lägg undan de pengarna på ditt sparkkonto så du kan betala sen när skattedeklaration kommer. Ha full koll så kommer aldrig några överraskningar sen. Sedan dubbelkolla och räkna ut alla inkomster från försäkringskassans såsom sjukpenninggrundande inkomst,  föräldrapenning, vård av barn mm. Lita aldrig på en myndighet där de flesta saknar riktig matematisk kompetens. Sista tipset är även att skriva upp alla dina arbetstimmar i almenackan och sedan på baksidan av varje lönespecifikation (speciellt för er som arbetar per timme). Då kan du lätt se om allt stämmer.

-Har du rätt till barnbidrag, bostadsbidrag, underhåll mm. Isåfall sök! Personligen så undviker jag socialbidrag även om jag vissa månader levt under norm men alla gör som de vill. Jag anser personligen att allt med socialförvaltningen är obehagligt och för er som läst min historia förstår nog också varför. 

Jag kan lova er att med en sådan här överskådlig budget så kommer ni att få en god ekonomi. Det handlar ju faktiskt inte om inkomster utan helt enkelt om utgifter. Gå igenom era bankkontoutdrag och spalta upp era utgifter under rätt post så ser ni var ni faktiskt gör av era pengar. Skaffa heller aldrig några smslån, kreditkort mm. Lev på det ni har efter er egen budget!

Vi alla kan faktiskt göra och uppleva massor fastän vi inte har 50000:- netto varenda månad som de flesta familjer har som lever i tvåsamhet. Jag som ensamstående mor till två småpojkar idag tänker njuta av mitt liv med massor av upplevelser trots att jag inte har heltidsarbete som ekonom och inte har någon sambo att dela alla utgifter med. Jag tänker glädjas åt alla som reser iväg nu till jul och inte vara en bittertant med avundsjuka blickar för jag och mina söner ska njuta på vårt sätt även om det inte blir en jorden runt resa men som jag en dag kommer att få uppleva om jag själv väljer att sätta det som ett mål i min budget.

 

 

 

 

Bild 2

Bild 3

Bild 4

Bild 5

Bild 6

Bild 7