Barnen matar ankorna i sjön

Få egen harmoni i kombination med barnens bus

Tyresta nationalpark 2020-01-22 

Idag hade vi tid på barnavårdscentralen för Benjamin och då jag nu arbetar under helger så bestämde jag mig för att ta ledigt med barnen mitt i veckan. Jag planerade redan dagen innan vad vi skulle göra och förberedde klart vår billiga matsäck till lunch för ca 50:- som bestod av kaffetermos, vattenflaskor, korv, korvbröd, godis, små tändvätskepåsar och frön och brödrester till fåglarna i naturen. Så det blev att åka iväg på äventyr direkt efter vårt besök på bvc.

Vi är så otroligt lyckligt lottade som bara bor 7 km ifrån nationalparken Tyresta by och det är lätt att ta sig dit på bara 20 min från Handenterminalens pendeltågsstation med buss 834 eller om ni lättare tar er till Gullmarsplan så ta buss 807 25 min därifrån till Brandbergen och byt till buss 834 mot Tyresta by som tar 12 min. Anledningen till att jag inte kallar detta kapitel för Tyresta by är för att ni kanske finner en nationalpark eller skog med sjö och grillplats närmare er och dessutom kommer jag i andra avsnitt tipsa om andra äventyr med barn som just är i denna otroligt stora nationalpark som har så många aktiviteter.

Det jag tänker när jag drar iväg till en skog med barnen är att nu ska jag finna mig ro medan sönerna får busa utan att jag behöver ha ett kaos hemma. Det som även är skönt är att mobilnätet oftast inte fungerar så man får verkligen leva och vara i nuet. Många av er läsare kanske aldrig varit i en skog och tänker att ni är för okunniga för att kunna lära barnen något. Glöm det! Tänk att ni är redan den största entreprenören av att få ensamstående förälderlivet att gå ihop så alla andra utmaningar är ju små i jämförelse. Så allt kommer du som förälder att kunna lära dig.  

Vi gick den 5 km barnvagnsslingan som Tyresta by har men vi gick bara första biten på 1,5 km (och tillbaka samma väg) som gjorde att vi kom till sjön som har en grillplats. Under den slingan så lät jag barnen få gå fritt. Vi fann flera träd som blåst ned och utforska de och jag förklarade varför de låg på marken pga. blåsten, vi fann även skott av granar växa och jag förklarade att det var "bebisgranar" så barnen började genast fantisera om vilken som var mammagran och pappagranen och de började peka ut vilka av de stora granarna det skulle kunna vara. Vi fann även blåbärsris och jag berättade för barnen att där växer blåbär och frågade de vad man kan göra av blåbär. Svaren kom direkt med att lägga de på gröten, baka kaka och att lägga de i en skål och äta de som godis. Det är så fantastiskt att få utforska naturen med barn. Lärorikt och dessutom gratis. 

För att jag ska kunna växa som kvinna med ett lugn och dessutom kunna underhålla barnen så brukar jag tänka på de fem sinnena vi har när jag är i naturen. Syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Med barnen stannar jag till och ber de vara tysta och lyssna på naturen. De livliga blir faktiskt tysta då när jag frågar vad det är som låter och låter de få berättta om sin fantasi de får upp med alla svaren på min fråga. Därefter låter jag de få gå en stund till och sedan tar jag upp nästa sinne som en fråga. Detta gör inte att bara barnen utvecklas utan även du själv som förälder.

Många ensamstående föräldrar tror att det bara är de rika som får begåvade barn och där har ni fel. Tror ni att kronprinsessans barn blir smarta för att hon klär upp sig i galaklänning och äter en nobelmiddag i Stadshuset? Jag själv är ganska säker på att det är för att kronprinsessan Victoria och prins Daniel tar med sina barn i naturen som jag ofta har sett och beundrat de för. Barn lär sig så mycket i naturen. Att vara i naturen med sina barn bidrar de till att ge grunden till att bli så många yrken i framtiden såsom biolog, läkare, ingenjör, trädgårdsmästare......listan kan göras lång. Att lära sina barn många olika saker i livet gör att de lättare blir framgångsrika som vuxna. De får dessutom en starkare självkänsla och med en stabil grundplattform som du som förälder ger de, så kommer barnen lättare kunna få livets hus rakare när de själva som vuxna sen skall bygga upp den på din grundplattform du givit dem.

Det roliga med att vara med barn på okänd mark är att de ställer så många frågor och även om jag läste biologi, kemi, fysik, naturkunskap och matematik på komvux för 20 år sedan så klarar jag inte att svara på alla frågor barnen kommer med. Då svarar jag oftast att mamma skall svara på det när hon kommer hem och så tar jag ett fotografi på just det barnen frågat om. Väl hemma så googlar jag upp svaret och och berättar mer om ämnet som barnen tidigare frågat om. Nu ger jag de mer kunskap och jag skaffar även mig själv mig kunskap tack vare barnens frågor. Visst är det fantastiskt att hela familjen utvecklas kunskapsmässigt av en dag i naturen?

När vi väl kom till grillplatsen så fanns det en bit ifrån platsen en lada med ved som tyvärr var lite fuktig så det tog sin lilla tid att få fart på brasan men med hjälp av förbipasserande pensionärer så fick jag lära mig hur man lättast bygger en brasa. Det blev en riktigt lärorik dag för mig själv. Tänk att man som 44-åring får äran att lära sig något nytt. Det som är så underbart av att i en nationalpark är att alla hälsar på varandra i skogen. Tänk om vi alla kunde ha samma beteende i mataffären, hemma på gården och i kön på busshusshållsplatsen 😉 

Vår dag denna gång blev fyra timmar i skogen och eftersom jag som förälder släppte tiden och måsten i nationalparken så var det som att ha en egentid för min personliga utveckling denna dag. Jag kände när jag gick och la mig denna kväll att jag var mer utvilad än andra dagar. 

Så mitt tips till er stressade ensamstående föräldrar är att ta med barnen ut i skogen! Det är lärorikt, billigt, frisk luft, gratis motion (jag vaknade med träningsvärk dagen efter) och du blir gladare som förälder och med gladare barn. 

Ha en fantastisk dag i skogen ❤

 

Stammen på ett träd efter att trädet blåst ned

Billig och supergod lunch med korv, bröd, ketchup, banan, godis, kaffe och vatten. Svårare än så är det inte för en härlig dag med barnen.

Hur har trädet fallit? Lyssna på vinden, se på träden som svajar upp mot himlen. Hur känns träden, hur ser det ut, hur doftar det? Utforska de fem sinnena på barnen och på dig själv.

Här är vi. Kerstin 44 år, Adrian 3 år och Benjamin 4 år. Efter all trauma så är vi lyckligare än någonsin tack vare alla nya minnen vi som familj skapat ihop.

Visst är vatten fantastiskt? Det kan flyta, ånga och stelna.

Ankorna i den vackra Bylsjön i Tyresta nationalpark.

Här är min lilla brasa innan de trevliga pensionärerna lärde mig att jag alltid skall bära en kniv på mig så jag kan skära ut träflisor från veden som jag tänder lättast på och därefter bygga upp veden runt omkring elden.