Få ordning på leksakerna hemma och fokusera på en lek i taget

Få ordning på alla leksaker och gör en lista över alla leksaker och aktiviteter.

Som småbarnsförälder så är det leksaker och kaos överallt. Oftast plockar man bara ned allt blandat i lådor så verken vi vuxna eller barnen har någon koll på var allt är och när man ska sätta sig på golvet och leka med barnen så vet man knappt vad man ska leka med i hela kaoset. Känns det igen? 😉

Jag ville få ordning på leksakerna och lekarna så jag plockade ut allt åt sidan, köpte plastlådor (hämta gratis flyttkartonger går lika bra om man har väldigt ont om pengar). Jag inredde barnrummet med soffan, sängarna och fyra garderober efter väggarna så lekytan blir tom och stor på golvet. Sedan sorterade jag leksakerna i respektive låda och namngav de såsom bilar, trätåg, målarlåda m.m. och satte in i garderoberna med en namnlapp av frysettiketter på (vill man vara extra ambitiös så kan man även printa ut bild på vad det är och sätta på lådan så även barnen förstår vad som är i lådorna). Garderobshyllor som oftast är väldigt dyra att köpa finns det andra alternativ för. Jag gick till ett byggvaruhus och köpte stora träskivor som jag bad de såga ut till exakta mått och så köpte jag hyllbärare till.

Därefter gjorde jag en aktivitetslista som ni ser på bilden högst upp och idag kan jag lätt se vad vi kan leka med och tar endast ut en låda i taget. Barnen blir mer fokuserade på just det de leker med och jag som förälder blir även gladare av att slippa sortera i kaoset. Lär även barnen att plocka undan efter sig i rätt låda. Jag känner mer efter denna sortering att jag tycker själv att det är roligare att leka med barnen och ser att barnen även blir mer organiserade och mindre förvirrade. Med denna överskådlighet ser jag även vilka leksaker barnen växt ifrån och kan därmed samla ihop de och lägga ut de till försäljning. Mitt tips är att sälja via era lokala facebooksidor som jag gör via "Haninge köp och sälj". Annonseringen är gratis och så kommer kunden fort till dörren då det är lokalt nära inom samma kommun. 

För föräldrar som har det så tufft ekonomiskt så kan jag rekommendera att ni går till er kommuns secondhand. Jag gjorde det med barnen en dag och de fick välja exakt vad de vill och för endast 80:- gick vi hem med en stor papperskasse med minst 10 leksaker. Barn bryr sig sällan om det är nytt eller begagnat och det är ju bara att diska eller torka rent leksakerna hemma innan de läggs in i barnrummet. Dessutom är det miljövänligt att handla på detta sätt. 

Jag själv är även så tacksam för att fått tagit emot leksaker helt gratis från min fina omgivning ❤️

 

Jag lyckades även finna plats till tre Bobby Cars i garderoberna så inga leksaker syns vid läggdags.

Då jag har möblerat alla möblerna efter väggarna så får barnen även en tom och stor lekyta i barnrummet

I de fyra garderoberna finns alla leksakerna så inga leksaker syns vid läggdags. Aktivitetslistan har jag satt på en av garderoberna.

Inne i garderoberna har jag leksakerna i lådor med etiketter på där det står vad det är i lådan

Så fort jag märker att barnen växt ifrån någon leksak så lägger jag ut de till försäljning